Asset Publisher
„Slow-food” czyli o zdrowym odżywianiu podczas edukacji leśnej.
Nadleśnictwo Spychowo jest już znane z tego iż treści ekologiczne łączy z różnymi innymi zagadnieniami: malarstwem, rękodziełem, fotografią, czy muzyką. Tym razem przyszedł czas na coś smakowitego....
W ramach wakacji w Nadleśnictwie, po raz pierwszy przyrządziliśmy na ognisku zdrowe danie: gulasz warzywny przygotowany na kociołku nad ogniskiem. Zajęcia spotkały się z entuzjastycznym przyjęciem uczestników, więc postanowiliśmy te zajęcia kontynuować. Obecnie wiele grup korzysta z okazji, by zamiast tradycyjnej kiełbasy na ognisku, na koniec zajęć edukacyjnych przyrządzić wspólnie kociołek.
Jak to wygląda?
Potrzebne nam ognisko, kociołek i woda. Uczestnicy zamiast kiełbasy przynoszą warzywa wszelkiego rodzaju, surowe mięsko, czasem trochę wędzonego boczku i oczywiście ziemniaczki.
Najpierw obsmażamy mięsko i boczek później cebulkę. To wszystko zalewamy wodą i wrzucamy włoszczyznę, a pod koniec gotowania ziemniaki i miękkie warzywa takie jak np. brokuły i.... gotowe.
Co przemawia "za":
· kociołek jest dużo, dużo zdrowszy od tradycyjnej kiełbasy.
· uczestnicy sami przygotowują posiłek, każdy znajdzie coś do pokrojenia
· jest to żywność nie przetworzona, do produkcji której nie zużywamy dużej ilości energii w porównaniu do żywności wysoko przetworzonej a więc ekologiczna
· posiłek jest naprawdę smaczny, a jego przygotowanie integruje grupę
· gotowanie wraz ze spożyciem posiłku trwa 1,5-2 godz.
· jest tani i syty: kociołek dla 30-50 osobowej grupy nie kosztuje więcej niż 100 zł.
Naszym rekordem było przygotowanie takiego dania dla 250 osób obecnych na centralnych obchodach Święta Drzewa w Rozogach. Przygotowaliśmy potrawę w dwóch 25 litrowych kociołkach. Wszyscy się najedli, a w przygotowaniu uczestniczyła 18 osobowa grupa wybranych uczniów.Na składniki wydaliśmy niecałe 300 zł!
Polecamy serdecznie i smacznego!