Asset Publisher Asset Publisher

Grzybowa wiosna w lesie

Choć grzybobranie kojarzy nam się głównie z jesienią, wiosną również zaczynają pojawiać się grzyby w lesie.

W lasach sosnowych i świerkowych, na zrębach i uprawach leśnych możemy natknąć się na wiosennego grzyba- piestrzenicę kasztanowatą. I choć nie jest to grzyb jadalny, to z pewnością jest grzybem o niezwykłej urodzie. Kształtem przypomina orzech włoski, a jej ciemnobrązowe owocniki mają silny „grzybowy” zapach.

Często piestrzenica jest mylona z innym wiosennym grzybem- smardzem, który jest gatunkiem jadalnym, acz chronionym i nie możemy go zrywać w naturalnym środowisku. Dlatego piestrzenica bywa nazywana „fałszywym smardzem”.

Pamiętajmy, że piestrzenica jest grzybem trującym i zawiera gyromitrynę- toksynę uszkadzającą zwłaszcza wątrobę i nerki. Spożycie tego grzyba może doprowadzić nawet do śmierci. Co ciekawe, ta toksyna w organizmie ludzkim jest przetwarzana w monometylohydrazynę- substancję wykorzystywaną do produkcji paliwa rakietowego.