Asset Publisher
DZIEGIEĆ lub DZIEGĆ - niesamowity dar natury (WIDEO)
Od setek lat był bardzo wszechstronnym produktem i wręcz niezastąpionym do momentu upowszechnienia się smarów pochodzących z ropy naftowej.
Co to takiego? Jest to nazwa smoły- produktu destylacji drewna lub kory drzew.
Do czego wykorzystywali dziegieć nasi przodkowie?
- w medycynie ludowej jako środek na przeróżne choroby skórne
- jako środek o działaniu antybakteryjnym i dezynfekującym
- nasączano nim odzież lnianą i wełnianą dla ochrony przed insektami
- leczono nim choroby racic, kopyt i kości u zwierząt domowych
- uszczelniano beczki drewniane oraz łodzie
- jako smar do kół w wozach
- impregnowano nim liny i skóry
- jako klej uniwersalny np. do mocowania grotów strzał
- no i oczywiście do dodania do beczki miodu... Ale podobno nie dlatego, by zepsuć smak miodu, ale w kulturze anglosaskiej określano tak „miód dziegciowy”, czyli mieszaninę miodu z dziegciem, która była lekarstwem na różne dolegliwości. Miód miał wówczas łagodzić paskudny i gorzki smak dziegciu.
A jak otrzymywano go tysiąc lat temu? Na poniższym filmie, grupa rekonstrukcyjna „Synowie Jaćwieży” z Suwałk, podczas tegorocznych warsztatów Święta Mazurskiej Dłubanki w Nadleśnictwie Spychowo, podjęli pierwszy raz próbę uzyskania dziegciu z kory brzozowej, w sposób tradycyjny z użyciem specjalnego, glinianego garnka. Efekt jest niesamowity!
Uwielbiamy takie tradycyjne wykorzystanie różnych darów lasu!